“Met deze opleiding kan ik alle kanten op”

Overdag werkt Jill Cordewener (22) als meewerkend uitvoerder op de bouwplaats. Om de lat hoger te leggen, volgt ze daarnaast in de avonduren de opleiding KOB Techniek: “Ik wil een brede kennis van bouwzaken en droom stiekem van mijn eigen staal- en bouwbedrijf.”

Bouwen is Jill met de paplepel ingegoten: haar moeder is aannemer in het Maastrichtse familiebedrijf Lemmens Bouw. “Van kleins af aan hoorde ik aan de eettafel de bouwverhalen van mijn ouders, en zo groeide mijn interesse. Tijdens mijn opleiding mbo-werktuigbouwkunde ontwikkelde ik een passie voor staal, maar inmiddels wil ik toch ‘de bouw’ nog eens proeven. Daarom werk ik sinds kort bij Lemmens. Iets bouwen vind ik prachtig.”

Jill Cordewener, cursist KOB Techniek: “Met deze opleiding kan ik alle kanten op”

Opleiding Techniek

Jill volgt de opleiding Techniek. Hierin staat bouwkunde centraal, met onderwerpen als bestekken, grondwerk, funderingen, betonwerk, metselwerk, bouwfysica, belastingen en krachten. Deze kennis is nodig om een bouwproject technisch voor te bereiden, uit te voeren en te begeleiden. In de drie jaar erna volgen Opdrachtverwerving & Calculatie B&U, Werkvoorbereiding & Uitvoering, en tot slot Ondernemen.

“KOB Techniek is heel interessant. We leren aan de hand van een bouwproject: we bouwen een nieuw uitvaartcentrum conform een bestek en tekeningen en een boekje met vragen. Zo leren we van A tot Z hoe je een project aanpakt. Hoe ga je aan de slag, waar begin je mee en welke partijen heb je allemaal nodig? Ik vind het heerlijk om in bestekken en tekeningen te duiken. Theorie is niet echt mijn ding, maar de combinatie van theorie en praktijk is hier prima.”

Breed georiënteerd

Jill is blij dat de opleiding KOB Techniek zo breed georiënteerd is. “Dat was mijn belangrijkste vraag voor ik begon: of het niet alleen puur gericht op bouwkunde was. Staal is immers mijn passie, dus mogelijk ga ik daar nog iets mee doen. Deze opleiding biedt op alle vlakken ondersteuning. Ik leer van alles over techniek, maar ook over het verwerven van opdrachten, calculatie en werkvoorbereiding, en vooral ook wat de relatie is tussen de onderdelen. Ik kan straks dus alle kanten op.”

‘Vrouw zijn in de bouw’ is voor Jill geen thema. “Mijn hele leven is dat voor mij al de normaalste zaak van de wereld. Man en vrouw zijn wat mij betreft net zo goed; ze vullen elkaar hooguit goed aan.” Na de opleiding Techniek wil Jill ook de overige drie opleidingsjaren volgen. En daarna? “Als het goed bevalt in ons familiebedrijf, zou overname zeker een mogelijkheid zijn. Misschien wel als een combibedrijf in bouw én staal. Maar de toekomst zal het uitwijzen.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl