“Ik wil hogerop met de opleidingen van de KOB”

Om 5.00 uur ’s ochtends gaat zijn wekker, om 17.00 uur ’s middags is hij weer thuis, zes dagen per week. Toch volgt assistent uitvoerder Egbert Pleijsier enthousiast de opleiding Bouwmanagement B&U bij de KOB: “Ik wil leren leidinggeven in het uitvoerdersvak. De kennis die ik opdoe, vooral van mijn medecursisten, maakt alles de moeite waard.”

Egbert (22) werkt sinds anderhalf jaar met veel plezier als assistent uitvoerder bij Pleijsier Bouw en Onderhoud in Genemuiden. Eerder liep hij hier al stage en spendeerde er elk vrij uurtje dat hij had. Momenteel is hij betrokken bij de renovatie van een hotel in hartje Amsterdam. “De bouw zit in mijn bloed, mede dankzij mijn opa, van wie ik op dit vlak veel heb geleerd. Vooral het bezig zijn met mijn handen en het leiddinggeven trekken mij.”

Omgang met mensen

In zijn functie regelt Egbert de dagelijkse aansturing op de bouwplaats. Hiertoe behoort onder meer het afroepen van mensen en middelen in overleg met de uitvoerder, het uitvoeren en vastleggen van kwaliteitscontroles en het borgen van de veiligheid. “Mijn belangrijkste drijfveer is de omgang met mensen en het samenwerken naar een goed eindresultaat; zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek werkt, zorgen dat alles door blijft draaien, en aanspreekpunt zijn voor de opdrachtgever. Dit trekt mij allemaal.”

De veelzijdige jongeman zit in het laatste jaar van de opleiding Bouwmanagement B&U en in het één na laatste jaar van de opleiding Vakdiploma Aannemer B&U. “Eerst heb ik binnen dit traject de module Opdrachtverwerving & Calculatie gevolgd. Het eerste jaar, Techniek, kon ik dankzij mijn mbo-4-diploma bouwkunde overslaan. Nu ben ik bezig met Werkvoorbereiding & Uitvoering. Ik had nooit gedacht weer de schoolbanken in te gaan, maar voor mijn ambities is het noodzakelijk. Net als mijn opa wil ik uiteindelijk mijn aannemersdiploma halen en mijn werkgever geeft mij die kans.”

De calculatiemodule leverde Egbert waardevolle inzichten op. Hij leerde hoe je bepaalde calculaties opbouwt en hoe je die koppelt aan planningen. “Dat was voor mij wel een grote leerschool. Nu doen wij veel hotelverbouwingen; als je begrijpt hoe dit werkt, wordt het snel routinewerk. Toch kent elk project z’n verschillen, en die nuances moet je in je calculatie en planning goed verwerken. Daar heb ik veel van opgestoken.”

Assistent uitvoerder Egbert Pleijsier

Boeiende praktijkverhalen

De module Werkvoorbereiding & Uitvoering past helemaal in zijn straatje. “De lesstof past uitstekend bij mijn huidige werk, dus ik volg het moeiteloos. Bovendien deelt onze docent boeiende praktijkverhalen. Veel weet je al, maar je leert ook zat nieuwe dingen. Ik probeer de ervaringen van de leraar echt op te pakken. Onlangs kregen we de opdracht om een tekening te maken van ons lopende bouwproject. Het idee leek kinderlijk, maar bleek ontzettend leerzaam: het verheldert enorm wat je aan het doen bent. Communiceren kan ik wel, maar hoe breng je een project visueel over? Die oefening opende echt mijn ogen.”

Egbert vindt vooral de diversiteit aan ervaringen en werkplekken van zijn medestudenten mooi. “Het horen van hun verhalen en hoe deze verweven worden met de lesstof, maakt de lessen boeiend en houdt me gemotiveerd om te blijven komen”, legt hij uit. “We leven allemaal in een drukke wereld en als je één keer van school af bent, is het moeilijk om weer een studie op te pakken. Maar dit motiveert enorm.”

Verrijking

Met het diploma Bouwmanagement en straks het Vakdiploma Aannemer op zak is hij breed opgeleid en dat betekent een goede basis voor een toekomst in de bouw. Aan nieuwe cursisten wil hij meegeven dat de opleiding meer werk is dan je denkt: “Je moet het zeker niet onderschatten. Voor mij gaat het gemakkelijk, omdat ik relatief kort na het mbo ben doorgestroomd. Maar ook dan komt het niet aanwaaien.”

Egbert zou het opleidingstraject zeker aanraden: “Het diploma is een goede verrijking van je cv. En het mooie van de KOB is dat elke afgeronde module op zich staat. Je kunt de studie dus altijd weer oppikken. Je ontvangt na elke module een certificaat, en na twee modules het diploma Bouwmanagement. Na het afronden van de derde module Ondernemen, heb je het Vakdiploma Aannemer in handen. Dus als je na twee jaar stopt, heb je alsnog twee certificaten en een diploma. Dat biedt een fijne zekerheid.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl