Samenwerking opleidingsbedrijven en BOB-KOB goed voor de bouw- en infrasector

De klassikale lessen van BOB-KOB worden op diverse locaties in het land gegeven. Bijvoorbeeld in hotels, zalencentra of bij een opleidingsbedrijf. Het organiseren van opleidingen bij een opleidingsbedrijf heeft voordelen voor zowel locatie als voor BOB-KOB. Waarom zou je dan niet gaan samenwerken?

Robbert van Dam, opleidingsmanager voor de KOB-opleidingen, loopt al heel wat jaren mee bij de KOB. “De opleidingsbedrijven, voorheen de samenwerkingsverbanden, zijn opgericht door ondernemers”, vertelt Robbert. “Zij wilden dat leerlingen op een goede manier opgeleid werden tot vakman. Dat is nog steeds zo. In de regel werken de leerlingen bij een bouwbedrijf en hebben periodiek praktijk- en theorielessen bij het opleidingsbedrijf. In het bouwbedrijf worden ze begeleid door een leermeester en leren ze het vak. Dat is de kernwaarde, de oorsprong van de opleidingsbedrijven.”

Vakgroep opleidingsbedrijven

“Een aantal van die opleidingsbedrijven is een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Bouwmensen. Ze hebben een gezamenlijk bestuur met een eigen website en een eigen beleid, waarbij er wel ruimte blijft voor eigen activiteiten in de regio. Niet alle opleidingsbedrijven zijn aangesloten bij Bouwmensen, in Oosterbeek heb je bijvoorbeeld ReVaBo, Breda heeft Bouwschool Breda en Den Haag heeft Haagbouw. Ze hebben allemaal een gemene deler, ze zijn lid van de Vakgroep opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland.”

Compleet aanbod

“Dit jaar is BOB-KOB een nieuwe samenwerking aangegaan met een aantal opleidingsbedrijven. We trekken samen op, waarbij het opleidingsbedrijf de basis is, als een soort clubhuis in de regio. Met het aanbieden van opleidingen van vakmanschap tot en met niveau 5 (de opleidingen van BOB-KOB) zijn de opleidingsbedrijven zeer compleet. Zij zijn ook een aanspreekpunt voor bouwbedrijven in de regio. Hoe meer activiteiten in de breedte plaatsvinden bij de opleidingsbedrijven, hoe makkelijker zij gevonden worden voor opleidingsvragen en ook voor hun eigen vakopleidingen. Door de samenwerking met BOB-KOB snijdt het mes aan twee kanten. Wij krijgen contact met de bedrijven en de medewerkers in de regio en zij bieden in hun regio meer dan alleen het vakmanschap.“

Opleidingen van KOB en BOB

“Bij een aantal opleidingsbedrijven hebben we voor de KOB-opleidingen een vaste opleidingsplek. Daar draaien minimaal vier groepen een jaar lang één avond in de week en ook dat heeft een zuigende werking richting de regio. Daarnaast zijn er nog de BOB-opleidingen zoals specials for professionals en meewerkend/assistent uitvoerder. Deze opleidingen kunnen we ook bij de samenwerkende opleidingsbedrijven organiseren, dat hoeft dan niet per se een KOB-locatie te zijn.”

“Als wij straks in een bepaalde regio een aantal potentiële cursisten voor een BOB-opleiding hebben, dan kan het betreffende opleidingsbedrijf deze opleiding in de regio onder de aandacht brengen. Voor beide partijen is het namelijk gunstig om die 4 à 5 extra cursisten erbij te hebben waardoor we van start kunnen gaan. Op die manier proberen we het ook voor de opleidingsbedrijven waar we geen KOB-opleidingsplek hebben interessant te maken om een samenwerking met ons aan te gaan.”

Stimuleren opleidingsbereidheid

“Wij willen de opleidingsbereidheid in de bouw stimuleren, dan helpt het om een breed pallet aan opleidingen aan te bieden. Dus naast de aandacht voor het vakmanschap ook vervolgopleidingen, workshops, trainingen op het gebied van communicatieve vaardigheden en andere activiteiten organiseren. Als regionale opleidingsbedrijven zo’n compleet aanbod hebben, is dat goed voor de bouwbedrijven, voor de opleidingslocaties zelf, voor ons en vooral voor de kwaliteit van de bedrijven en de medewerkers in de bouwsector.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl