“Opleiding KOB was de ideale basis om door te groeien”

Als timmerman had Mark IJzereef (35) het prima naar zijn zin. Toch wilde hij zijn horizon verbreden, en volgde diverse KOB-opleidingen in de B&U. “KOB was voor mij de ideale basis om door te groeien. Inmiddels ben ik uitvoerder en heb ik een prachtige, veelzijdige baan.”

Uitvoerder Mark IJzereef: “KOB was de ideale basis om door te groeien”

Elke dag gaat Mark met plezier naar zijn werk namens Bouwbedrijf Hubers: een nieuwbouwproject van twaalf appartementen en bibliotheek in Lichtenvoorde. “Ik vind de bouw mooi; als ik voor de keuze zou staan, zou ik er zo weer voor kiezen. Mijn vader was stukadoor en al in mijn vroege jeugd was ik zelf ook altijd aan het klussen. Ik heb daarom de timmeropleiding gevolgd en ging aan de slag als timmerman. Maar na twee jaar realiseerde ik me dat ik méér wilde.”

Mark doorliep diverse (deel)opleidingen bij de KOB, destijds nog in Arnhem: Techniek, Werkvoorbereiding & uitvoering, Calculatie en Ondernemen. Vorig jaar behaalde hij het Vakdiploma Aannemer: “Na een loopbaantraject koos ik voor de KOB, omdat dat het beste bij mij paste. Voor elk onderdeel krijg je een certificaat. Zo kun je opleidingen wel of niet doen, én alles in je eigen tempo. Ik heb met twee tussenpozen, waarin mijn kinderen zijn geboren, àlles gedaan.” Inmiddels krijg je na het behalen van de onderdelen Techniek, Werkvoorbereiding & uitvoering en Opdrachtverwerving en calculatie het diploma Bouwmanagement.

Spin in het web

De opleidingen hebben Mark veel gebracht. “Ik ben nu breed opgeleid: ik heb alle belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering leren kennen. De KOB was voor mij de ideale basis om door te groeien, zowel in de breedte als binnen mijn eigen vakgebied. Als timmerman doe je je ding op de bouw. Je hebt geen bemoeienis met kantoor. Maar als uitvoerder ben je als een spin in het web. Je moet de planning kennen, facturen en uren controleren, enz. Je moet het hele bouwproces kennen om je werk goed te kunnen doen.”

Mark ervaart dat alle opgedane theorie raakvlakken heeft met de praktijk. “De opdrachten waren praktijkgerelateerd en de docenten waren ervaren mannen uit de bouw. Dat merkte je aan alles. Ze legden zelfs de saaiste leerstof boeiend uit en gaven duidelijk antwoord op vragen. Ook heb ik veel van mijn medeleerlingen opgestoken. Hun input, vragen en presentaties gaven me een kijkje in de keuken van andere bedrijven. Hoe pakken zij zaken aan? Wat is hun expertise? Dat was echt heel leerzaam.”

Mark werkt als uitvoerder, maar doet regelmatig ook stukjes werkvoorbereiding en planning/inkoop – handig in een klein/middelgroot bouwbedrijf. “Dankzij mijn opleidingen heb ik afwisselend werk. En door mijn eigen ervaringen als timmerman weet ik hoe de hazen lopen. Of ik nog meer ga studeren weet ik niet. Ik zit prima op mijn plek en ga nu eerst lekker werken!”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl