“Mijn doel is zo snel mogelijk een goede infra-werkvoorbereider worden”

Carrière maken in de infratechniek vanuit een compleet ander werkveld? Dat kan prima, bewijst Ruud Machielsen (47) uit Best. De grafisch vormgever schoolde zich om bij de KOB en werkt nu als werkvoorbereider civiele techniek bij gemeente Geldrop-Mierlo.

Ruim 25 jaar werkte Ruud als vormgever bij reclamebureaus. “Ik had van mijn hobby mijn beroep gemaakt en vond grafisch ontwerpen superleuk. Maar het was vaak hollen of stilstaan en het waren vaak onzekere tijden in een economische crisis. In de hoogtijdagen zat je op rozen, in tijden van malaise kreeg je ontslag. En ‘voor jou tien anderen’ was meestal de tendens.”

Ruud Machielsen, van grafisch vormgever naar werkvoorbereider in de infra

Twee dagen nadat Ruud bij een groot standbouwbedrijf startte (maart 2020), ging Nederland vanwege corona op slot en belandde hij in de WW. “Toen was voor mij de maat vol en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging die én leuk was én baanzekerheid gaf. Op een lijst van het UWV met daarop de vijftig meest kansrijke beroepen stond ‘werkvoorbereider in de civiele techniek’ op de tweede plek, en dat sprak me direct aan.”

Het technisch tekenen was voor Ruud het meest aansprekende deel. “Ik heb dat jarenlang in de reclame gedaan, dus waarom niet in de civiele techniek? Ik besloot eerst een opleiding AutoCAD te volgen, zodat ik me op meerdere branches kon richten, zoals de elektrotechniek en de bouw. Daarna zocht ik een opleiding in de civiele techniek, en kwam ik uit bij de KOB.”

‘Ambtenaar’

Ruud volgde de module Techniek (2021) en rondde daarna Opdrachtverwerving & Calculatie af (2022). Dit najaar start hij met Werkvoorbereiding & Uitvoering. “In het begin was ik een vreemde eend in de bijt, helemaal nieuw in het vak en een stuk ouder dan de jonge gasten uit de infra-praktijk, van graafmachinisten tot rioolwerkers. Door mijn inzet en levenservaring heb ik het toch gehaald, met goede cijfers. Ik werd al snel een van hen, al noemen ze me wel ‘ambtenaar’.”

Een paar maanden nadat Ruud met Techniek startte, kon hij al via consultantbureau (Lybrae Consultants) bij de gemeente Best aan de slag. Nu werkt hij als werkvoorbereider bij de gemeente Geldrop-Mierlo, waar hij volop ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. “Ik zit aan de opdrachtgeverskant van de infra. Voor de nieuwbouw van woningen moet alles onder het maaiveld – dus rioleringen, kabels en leidingen, wegen – worden getekend. Daar ben ik volop mee bezig.”

Verhelderend

De module Techniek vond hij een nuttige opleiding. “Ik leerde bijvoorbeeld hoe groot het afschot moet zijn wil het water weglopen naar een put. En hoe je een weg opbouwt, met een fundering, tussenlaag, asfalt en deklaag. Ik wist niet eens wat een betonklinker was, laat staan hoe je een riolering aanlegt en hoe dik, lang en breed die buizen moeten zijn. Het was verhelderend om dit allemaal te leren.”

Opdrachtverwerving & Calculatie was andere koek. “Het rekenen/calculeren is niet mijn favoriete onderdeel. Ook de anderen vonden het pittig. Maar we vormden met de hele klas een mooi team en mochten veel opdrachten samen uitwerken. De docent gaf veel praktijkvoorbeelden en was met iedereen begaan. Hij kende sommige jongens ook al uit het vak. Van de tien deelnemers was iedereen bij alle lessen aanwezig, dus dat zegt wel wat.”

Ruud zijn doel is om zo snel mogelijk een goede werkvoorbereider te worden. “Maar dat duurt nog wel een paar jaar, want het werk is moeilijk en veelomvattend. Als gemeentelijke opdrachtgever heb je met veel specialismen te maken, bijvoorbeeld vergunningen, groen, milieu, duurzaamheid en water. Als grafisch vormgever zijn er weinig regels. Ik had dan alleen een budget en een klant met soms een idee; nu is mijn werk veel complexer.

Wat Ruud bij de KOB leerde, brengt hij dagelijks in de praktijk. “De opleidingen zijn praktisch en inhoudelijk; ik heb er veel aan. Zo weet ik bij elk bestek en elke tekening die ik maak, hoe men aan de uitvoerderskant, de aannemerij, ernaar kijkt. Mogelijk ga ik nog een hbo-opleiding op ontwerpgebied volgen voor een nog betere basis.”

Groot rendement

De ommezwaai was groot, maar het rendement ook: “Ik ben van de snelle commerciële branche, de reclame, naar de publieke dienstverlening gegaan: de lokale overheid. De stress die ik 25 jaar lang ervoer, heb ik niet meer. Mijn werk, het tekenen, de collega’s, de branche, het naar buiten gaan om werken te bekijken en van anderen te leren, vind ik mooi.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl