“Mijn blik op het bouwproces reikt nu verder dan mijn eigen projecten”

Met een hbo-diploma Bouwkunde op zak én twee jaar ervaring als werkvoorbereider, wilde Yentl Heijker (24 jaar) haar bouwkennis verder verbreden. De opleiding KOB voor hbo’ers B&U bleek de perfecte keuze: “Je krijgt drie jaar studie in één jaar tijd en leert alles over het bouwproces. Ideaal!”

Yentl heeft een natuurlijke affiniteit met techniek. Als kind bouwde zij al vogelhuisjes en repareerde zij kapotte voorwerpen. “De technische aspecten en de diversiteit van de bouw spreken mij aan. Ik kan er echt mijn technische ei in kwijt.” Twee jaar was ze werkvoorbereider in de nieuwbouw en verbouw. Nu gaat ze in diezelfde rol verder bij BURGY Bouwbedrijf in Leiden, gespecialiseerd in restauratieprojecten. “Als nieuwkomer in het vak wilde ik me verder ontwikkelen en deze KOB-opleiding was perfect: je krijgt in één jaar tijd het equivalent van drie jaar studie en leert alles over het bouwproces. Bovendien zat ik nog lekker in de leermodus, wat handig is bij zo’n intensieve opleiding.”

De eerste twee modules waren sterk gericht op het overnemen of starten van een bedrijf. Hoewel Yentl die ambitie niet heeft, zag ze de waarde in van de brede kennis die ze opdeed. “Ik wil uiteindelijk doorgroeien naar projectleider en zie dit als een mooi begin.” Eenvoudig was het niet, maar Yentl kon de stof goed oppakken. Vooral de module over bouwrecht vond ze interessant: “Dergelijke kennis is essentieel, ook in de werkvoorbereiding. Je moet weten welke rechten er spelen, wat er in contracten staat en welke contractvormen er zijn.”

Het meest verrassend vond Yentl de grondige behandeling van financieel management. “Als werkvoorbereider heb ik natuurlijk ook met financiën te maken, maar vooral gericht op kostenbewaking. Nu werd financieel beheer veel grondiger behandeld, inclusief boekhouding en bedrijfsadministratie. Ook al heb ik daar niet direct mee te maken, het is wel supergoed om te weten. Geldmanagement vormt immers de basis van elk bedrijf. Ik begrijp de financiële aspecten van de onderneming nu beter en kan er over meepraten. Door de opleiding heb ik een bredere kijk op zaken, die verder reikt dan mijn eigen projecten.”

Lekker veel zelfstudie

Tijdens de opleiding zijn er maar acht klassikale bijeenkomsten: vier colleges (met overnachting) en vier werkbijeenkomsten. Het is dus een intensief jaar met veel zelfstudie. En precies dit sprak de ambitieuze jonge hbo-professional enorm aan. “Je kunt zelf je tijd indelen en natuurlijk is er begeleiding van docenten beschikbaar, maar je moet echt bereid zijn om tijd en energie te investeren. Als je digitaal feedback krijgt op je ingeleverde werk, moet je daar bijvoorbeeld zelf mee aan de slag. Je wordt niet aan het handje meegenomen”, legt ze uit.

In eerste instantie was het een uitdaging om de opleiding te combineren met haar fulltime baan en thuis, maar na verloop van tijd wist Yentl een balans te vinden. “Bij de eerste module moest ik mijn privéleven behoorlijk ‘on hold’ zetten. Na de eerste bijeenkomst krijg je wekelijks opdrachten via een digitaal portaal. Dat overviel mij en mijn medestudenten enigszins, dus het was echt even aanpoten. Maar daarna raakte ik gewend aan de werkwijze en kon ik mijn werk, studie en vrije tijd beter in evenwicht houden.”

Dat de groep zeer divers was, met mensen uit de werkvoorbereiding, iemand met een familiebedrijf en mensen uit de infrasector, gaf een extra dimensie: “Doordat ieder zijn eigen inbreng had, leerden we niet alleen van de lesstof, maar ook van elkaar. Dat was een grote toevoegde waarde.” Al met al heeft de opleiding Yentl een breder begrip van het complete bouwproces gegeven. “Het gaat me zeker helpen bij mijn verdere ontwikkeling in de bouwsector en carrièremogelijkheden. Maar eerst wil ik nu buiten, in de uitvoering, praktijkervaring opdoen. Pas als ik de technische materie beheers, wordt het misschien tijd om een stapje verder te zetten.”

De opleiding kan volgens haar waardevol zijn voor velen, omdat het stapsgewijs inzicht biedt in alle aspecten van het bouwproces en het opzetten van een bouwbedrijf. Ze raadt de opleiding dan ook zeker aan. Wel adviseert ze dit alleen te doen als je er echt de tijd voor hebt. Nog een tip: “Begin op tijd met de opdrachten. Wij kregen die altijd in het weekend. Als je dan meteen begint met lezen, is het gemakkelijker om ze doordeweeks in de avonduren te maken.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl