“Met behulp van het Vakdiploma Aannemer kunnen we in de toekomst het familiebedrijf runnen”

De jarenlange praktijkervaring die Tom Jongejans en Tessa Leijen ieder in de bouw hebben, zien ze bij de KOB gesterkt door theoretische kennis. Hun einddoel is het Vakdiploma Aannemer: “Met hulp hiervan kunnen we in de toekomst het metaalconstructiebedrijf van Toms ouders runnen. Fijn ook, om dezelfde kennis te hebben.”

Tessa Leijen en Tom Jongejans

Tessa (33) was tekenaar bij een houtskeletbouwbedrijf toen zij in 2020 aan de KOB-opleiding Techniek begon. “Ik ben zonder ervaring in de bouwbranche begonnen. Na een aantal jaar werken in de praktijk, vooral met tekenprogramma’s, merkte ik dat ik de basiskennis van een bouwkunde-opleiding miste. Ook wilde ik meer weten over het ondernemerschap in de bouw. Deze opleiding had ik altijd al in mijn achterhoofd, dus toen Tom zich ging inschrijven deed ik dat ook. Door het samen te doen, krijgen we allebei dezelfde basis.”
Tom (41) is assistent bedrijfsleider bij Las- en Constructiebedrijf Kiljan in Den Helder. Dit bedrijf van zijn ouders maakt onder meer kleinere staalconstructies, trappen, hekken, en allerhande sierwerk. “Ik hoop straks Kiljan over te nemen en daar zijn aannemerspapieren erg handig voor. Via een beroepsinteressetest kwam ik bij de KOB terecht.” Inmiddels volgen beiden Opdrachtverwerving & Calculatie, werkt Tessa als tekenaar en werkvoorbereider bij een keuken- en interieurbedrijf, en verwachten zij hun derde kindje.

Kwartjes vallen

Het stel is al veel wijzer geworden. “Vooral over de basisbegrippen techniek. Je kent ze uit de praktijk, maar leert nu de theorie.” Tessa: “We werkten allebei bij onderaannemers; je mist dus de kennis van een aannemersbedrijf. Die basiskennis kregen we meteen het eerste jaar.” Tom: “Eerder deed ik als campingmedewerker allerlei verbouwingen. In de praktijk ging dit prima, maar bij Techniek leer je pas hoe het echt moet. Dan gaan de kwartjes vallen. Wat je leert, kun je ook direct toepassen.”

De opgedane kennis helpt ook bij het contact met aannemers. Tessa: “Ik ben geen werkvoorbereider in de bouw, maar ik communiceer wel veel met aannemers. Met de juiste kennis gaat dit een stuk soepeler. Je begrijpt beter hoe een bestek of een tekening in elkaar zit. En je kijkt naar alle aspecten, wat het ook interessanter maakt.” Tom ervaart dit net zo: “Als ze op kantoor nu met een tekening komen, weet je precies waar je op moet letten. Dat praat veel gemakkelijker.”

Zowel Tom als Tessa hebben van nature interesse in techniek en bouwen. “Ik heb bouwen met mijn handen altijd leuk gevonden”, vertelt Tom. “Eerst al thuis, op de zaak, maar zeker na mijn opleiding voor technisch medewerker recreatiebedrijf en als allround klusjesman. Samen hebben we ook al drie huizen gekocht en verbouwd.” Tessa: “Ik heb een technische inslag; ben goed in wis- en natuurkunde. Ook ben ik handig met computers. Na mijn studies Technische Informatica en Product Design had ik samen met mijn vader een bedrijfje in de werktuigbouw, waar ik 3D-tekeningen en animatiefilmpjes van machines maakte. Via Tom en Kiljan ben ik de bouw in gerold.”

Gouden combi

De ambitie is dat Tom binnen twee jaar de zaak overneemt. Als hij zijn draai gevonden heeft, komt Tessa er misschien bij. Ze vullen elkaar goed aan: Tessa kan goed tekenen en is sterk in computerzaken en administratie. Tom is handig met zijn handen, en is met zijn ervaring als lascoördinator en werkplaatschef goed in het regelen van zaken. “We zijn een gouden combi”. Ook bij de opleiding doen ze veel samen, “omdat we dat straks ook gaan doen. Je moet niet zelf alles kunnen.”

De opleiding bevalt goed. “De docenten hebben veel praktijkervaring, zijn flexibel en denken met je mee. Je kunt ze altijd vragen stellen, ook in het weekend. En de aangeboden informatie is divers en uitgebreid. Je hebt dus veel aan deze opleiding, zeker als je bij een aannemersbedrijf als werkvoorbereider of uitvoerder werkt.” Wat beter kan, zijn de kleine foutjes in de online werkboeken. Verder zouden ze graag meer lessen online volgen, zoals tijdens corona. Tom: “Online leren bevalt mij prima. Het scheelt me veel (reis)tijd, zeker met onze gezinssituatie en fulltime banen.”

Ze raden anderen de opleiding zeker aan. “Maar hou er rekening mee dat er veel uren in gaan zitten. Vooral voor de individuele praktijkopdracht moet je echt de tijd nemen. Reserveer dus tijd in het weekend of ’s avonds in de week en maak een goede planning! Zeker als je niet in de aannemerij zit, is het best pittig. Met een stukje voorscholing is het gemakkelijker.”
Volgend jaar gaan ze verder met deel drie van de studie: Werkvoorbereiding & Uitvoering. Tessa hoopt, met de baby in aantocht, een jaar te kunnen overslaan en daarna met Tom samen het traject weer op te pakken, om vervolgens het gemiste jaar in te lopen.

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl