KOB opleidingen geven zelfstandig aannemer juiste bagage

Marcel de Caluwé is mede-eigenaar van allround aannemersbedrijf De Caluwé en Broekaart in het Zeeuwse Graauw, waar ook zoon Niels werkt als timmerman. Zo vader, zo zoon, want net als zijn vader, koos ook Niels voor de KOB opleidingen. Met het idee dat hij straks de juiste bagage heeft als hij het bedrijf in de toekomst overneemt.

KOB opleidingen voor zelfstandig ondernemer

Zoon Niels en vader Marcel de Caluwé volgden allebei de KOB-opleidingen

KOB opleidingen voor theoretische basis

Marcel de Caluwé: “Een goede opleiding en gedegen kennis en ervaring zijn nodig om een bouwbedrijf te runnen. Het was geen vereiste van mij dat Niels de KOB ging doen, maar daarmee komt hij wel een stap dichterbij. Het moet vooral uit iemand zelf komen en Niels wilde de opleiding graag doen. Met een goede theoretische ondergrond gaat het in de praktijk nu eenmaal beter.” Niels vult aan: “Ik ben opgegroeid met het bouwbedrijf van mijn vader. Het was dan ook logisch dat ik na mijn vmbo Elektrotechniek aansluitend mbo Bouwkunde afgerond heb. Nu werk ik als timmerman in het bedrijf, veel in samenspraak met de uitvoerder om inzicht te krijgen in de bouwprocessen. In combinatie met de KOB werkt dat goed. De ambitie is om het pad te volgen van voorman, meewerkend uitvoerder naar werkvoorbereider etc. en door te werken richting projectleider om later het bedrijf over te nemen.”

 

Klassieke pad versus nieuwe ontwikkelingen

Marcel de Caluwé: “Niels gaat alle facetten doorlopen, vanaf de werkvloer. Of dat klassieke pad een vereiste is? Nee, maar het is nog altijd de ultieme manier om inzicht te krijgen in hoe alles reilt en zeilt in de bouw. Je ziet hoe lang iets duurt, wat er bij komt kijken, maakt de processen van dichtbij mee en wat de eisen zijn aan het samenwerken. Met alleen theorie ontbreekt vaak het inzicht, de kennis over de normen. De feiten en de basis zijn goed, maar om bijvoorbeeld een werk goed te kunnen calculeren heb je feeling met de praktijk nodig.”

Marcel de Caluwé, ook lid plaatselijke commissie van de KOB Goes, rondde de KOB-opleidingen in 1993 af en nam in ’92 een bestaand bouwbedrijf over, samen met Lucien Broekaart. “Sinds 1993 is er enorm veel veranderd. Neem alleen al de digitalisering, van administratie tot communicatie. Naast onder meer duurzamer, prefab en lean bouwen. Daarin moet je natuurlijk bijblijven, de ontwikkelingen denderen voort. Dat doen wij onder meer met leerplannen voor het personeel en continu oog hebben voor goede opleidingen die aansluiten bij de praktijk.”

 

Opleidingen B&U

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl