“Je wordt direct als ondernemer benaderd, niet als student”

Uitdagend, concreet en praktijkgericht: zo ervaart projectmanager Daniël Spitteler (28) de opleiding KOB voor hbo’ers, die hij sinds september 2021 volgt: “Het is een interessante opleiding, van hoog niveau, die een-op-een aansluit bij wat ik in de praktijk al doe en nog wil leren.”

Hij was van plan makelaar te worden; na de havo volgde hij korte tijd de opleiding makelaardij en vastgoed. Dit beviel hem niet, dus switchte Daniël naar de bouw, studeerde hbo bouwkunde en werkte zich van meewerkend timmerman op tot projectmanager/werkvoorbereider bij Aannemersbedrijf Aspect, gespecialiseerd in verbouwingen. Het bedrijf is opgericht door zijn vader en een compagnon. “Maar het is mij nooit op de schouders gelegd voor de bouw te kiezen. Ik heb op mijn zeventiende zelf voor dit mooie vak gekozen.”

Daniël Spitteler, projectmanager bij Aannemersbedrijf Aspect

Daniël houdt van de veelzijdigheid van zijn werk. “We zijn een relatief klein bedrijf, en ik draai van A tot Z mee bij bouwprojecten: van de opname tot de oplevering. Behalve bij de werkvoorbereiding en de financiële kant ben ik betrokken bij alle aspecten van het bedrijf, zoals personeelszaken. Dat maakt het bijzonder boeiend en het is een van de redenen waarom ik de opleiding KOB voor hbo’ers ben gaan volgen. Je krijgt een mix van vaktechniek, bedrijfskunde, bedrijfseconomie, organisatie en leidinggeven. En het is dé route naar het Aannemersdiploma.”

Positief uitdagend

Het post-hbo sprak hem aan vanwege de duur van een jaar. “Bovendien hoefde ik met mijn hbo-diploma niet eerst nog allerlei bètavakken te volgen.” Inmiddels heeft Daniël ervaren dat de opleiding hem past als een jas. “Het niveau ligt hoog, het is positief uitdagend en je krijgt opdrachtgerichte opdrachten en lessen. De drie docenten hebben jarenlange ervaring op allerlei posities in de bouw, en alles wat ik leer is direct toepasbaar in de praktijk. En: je wordt direct als ondernemer benaderd, niet als student.”

Zijn ambitie? Langzaam in het bedrijf toetreden als aandeelhouder, senior projectmanager worden en misschien zelfs wel directeur in opleiding. “De opleiding KOB voor hbo’ers sluit perfect aan bij die vervolgstappen. Ik ben precies op het juiste moment gestart. Alles is gericht op ondernemen en de financiële kant ervan, en dat sluit een-op-een aan bij wat ik doe en wat ik wil leren.” Het Aannemersdiploma heeft nóg een meerwaarde: “Als BouwGarant-aannemer moet een directielid dit diploma bezitten. Mijn vader heeft ‘m nu, maar wil de komende tien jaar langzaam uittreden. Het diploma halen is voor mij dus extra interessant.”

De aanpak van de opleiding spreekt hem aan: “Je bent de hele dag met elkaar, je eet gezellig samen en blijft overnachten. Ik vind dat een leuke manier van leren. Je houdt er ook mooie herinneringen aan, los van de studie. En je steekt veel op van elkaar, omdat iedereen een andere achtergrond heeft en dus een andere kijk op de praktijk.” Een nadeel vindt hij dat de feedback op de opdrachten wat algemeen is, gericht op de hele klas. “Dat mag persoonlijker, bijvoorbeeld door opdrachten op te delen in deelcijfers, zodat ieder weet waar hij meer aandacht aan moet besteden. Nu weet je dat minder goed en blijf je fouten herhalen.”

Doen!

Hij raadt anderen de KOB-opleiding zeker aan. “Ik was in het begin best sceptisch en dacht: ga ik mijn tijd moeten uitzitten of leer ik er echt van? Maar ik heb er daadwerkelijk echt ontzettend veel geleerd. De lessen en lesstof zijn van hoog niveau. Dus heb je behoefte aan een uitdaging, maar twijfel je nog? Doe het gewoon! Hou er alleen rekening mee dat de opleiding vrij intensief is, dus plan een dag in de week vrij.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl