“Je krijgt allerlei slimme handvatten om je werk beter te doen”

Infratechniek zit Stephany Wagelaar in het bloed; de werkvoorbereider en financieel administrateur werkt al sinds haar vijftiende in de sector. Om een bredere kijk op de bedrijfsvoering te krijgen, haalde ze onlangs haar Vakdiploma Aannemer bij de KOB. Ze kent nu de bedrijfskundige en financiële ins en outs van het infra-familiebedrijf waar zij werkt, en dat voelt goed.

Stephany (31) begon met het sorteren van bonnetjes in het bedrijf van haar vader, Aannemersbedrijf Wagelaar in Landsmeer, gespecialiseerd in het uitvoeren van grond-, straat- en rioleringswerken. Ze bekwaamde zich in de administratie en volgde een Schoevers-opleiding tot directiesecretaresse en een hbo-studie crossmediale communicatie. Dit alles was niet haar ding: haar hart lag toch echt bij de infra.

Infra: prachtige branche

Werkvoorbereider/financieel administrateur Stephany Wagelaar

“Ik vind de infratechniek een prachtige branche. Je bouwt en creëert met elkaar steeds opnieuw mooie dingen, het werk is afwisselend en het soort mensen en de mentaliteit spreken mij enorm aan. Het is een wat traditionele, ouderwetse sector, maar de ontwikkelingen gaan hard – bijvoorbeeld door digitalisering en robotisering. Het is dus goed om er een frisse wind in te krijgen, met nieuwe visies. Het volgen van opleidingen helpt daarbij.”

Een paar jaar geleden maakte Stephany de overstap naar een ander bedrijf, maar keerde toch terug bij Wagelaar. Daar doet ze nu de werkvoorbereiding en volledige administratie. “Ik wilde wel een doel hebben, dus ben ik bij de KOB de module Werkvoorbereiding & Uitvoering gaan volgen. Meer was ik niet van plan, maar dit ging me zo goed af dat ik ook Techniek ben gaan doen, en vervolgens Opdrachtverwerving & Calculatie en afgelopen jaar Ondernemen. Nu heb ik dus mijn Vakdiploma Aannemer op zak.”

Stephany leerde hoe je een infraproject voorbereidt, realiseert en oplevert door te sturen op geld organisatie, tijd, informatie en kwaliteit (2019-2020). Ze vergrootte haar kennis van infratechniek, zodat ze een infrabouwproject technisch kan voorbereiden, en leerde infraopdrachten verwerven en een aannemingssom bepalen van een infraproject (2020-2021). Bij Ondernemen tot slot leerde ze hoe je een infrabedrijf financieel en bedrijfsmatig inricht en stuurt (2021-2022).

Werkvoorbereiding was favoriet: “Het is gaaf om uit te zoeken
hoe je het meeste geld kunt verdienen.”

Andere kant van cijfers

Bij Techniek ontdekte ze hoeveel technische kennis ze miste. “De jongens die van ‘buiten’ naar ‘binnen’ kwamen, wisten al veel. Ik niet, omdat ik juist van kantoor naar ‘buiten’ ging. Nu begrijp ik zaken veel beter, zoals hoe een put in elkaar zit. Wel leuk trouwens, dat je elkaar in het werk weer tegenkomt.” Ondernemen ging Stephany juist gemakkelijk af, terwijl de mannen uit de praktijk dit lastig vonden. “Ik vond dit onderdeel erg boeiend, omdat je naar de andere kant van cijfers leert kijken en er op leert sturen.” Ook Werkvoorbereiding was favoriet: “Het is gaaf om uit te zoeken hoe je het meeste geld kunt verdienen.”

Ze is vol lof over de docenten: “Je merkt aan alles dat ze veel kennis van zaken hebben, en passie voor hun werk. Dat werkt aanstekelijk. Door de vergelijking met de praktijk was de lesstof voor iedereen te begrijpen. En wat je leert, is direct toepasbaar in de praktijk. Zo kreeg ik bij Werkvoorbereiding allerlei slimme handvatten om mijn werk beter te doen – een fijne aanvulling op wat ik in mijn werk al had geleerd. Door Ondernemen weet ik meer van personeel en cijfers. Ik heb onze algemene kosten al onder de loep genomen, om te kijken waar we kunnen verbeteren.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl