In de bouw is steeds meer behoefte aan breed opgeleide professionals. Mensen die niet alleen hun vak verstaan, maar ook de invloed van hun werk op andere disciplines begrijpen. Professionals die verder kijken dan de eigen discipline en integraal kunnen meedenken met een project en met het bedrijf. Voor die mensen is de opleiding Bouwmanagement van de KOB bij uitstek geschikt.
“Met een opleiding van de KOB leggen jonge professionals een brede basis voor een succesvolle loopbaan”, vertelt opleidingsmanager Robbert van Dam. “Onze opleidingen zijn het fundament waarop je kunt doorbouwen, zowel binnen een vakgebied als richting een toekomstige managementpositie.”
Samen met collega René van den Hoeven, is Robbert verantwoordelijk voor de landelijke KOB-activiteiten. Daarbij werken zij nauw samen met de 15 regionale opleidingslocaties en de bijna 60 docenten. Robbert: “Door onze regionale aanwezigheid kunnen deelnemers onze opleidingen altijd dicht bij huis volgen. Dat scheelt hen niet alleen in reistijd, maar ze leggen ook de basis van langdurige lokale netwerken. Doordat de deelnemers samen optrekken en leren van elkaars ervaringen, ontstaan vaak hechte groepen.”
De KOB is van en voor de bouw. Ontstaan als een opleiding voor het Vakdiploma Aannemer, is de KOB uitgegroeid tot misschien wel de breedste opleiding voor kaderfunctionarissen in de bouw. Van voorheen een verplicht papiertje, wordt het diploma nu gezien als een fundament onder een succesvolle carrière in de bouw. René: “Wij zijn er voor de mensen die zich willen ontwikkelen in een bouwbedrijf. Vaak zijn zij nog jong in jaren of in werkervaring en weten ze nog niet precies in welke richting ze zich willen ontwikkelen. Met onze opleiding Bouwmanagement, leiden we hen in twee jaar op tot een volwaardig bouwprofessional, ofwel algemeen kaderfunctionaris. Met docenten uit de praktijk, die de nieuwste ontwikkelingen en inzichten behandelen. Ook de lesmethodiek is modern en interactief en de kennis wordt direct toegepast in praktijkprojecten.”
Met het diploma Bouwmanagement op zak, hebben de cursisten een stevige basis voor hun loopbaan. Veel deelnemers stromen vervolgens door naar de eenjarige vervolgopleiding ‘Ondernemen’. René: “Dat zijn vaak de mensen die ambities hebben op managementvlak, of om de rechterhand van de directeur te worden. Bij Ondernemen leren zij zaken als financiën en algemene bedrijfsvoering.” Ook voor toekomstige ondernemers is de opleiding nog steeds een uitstekend fundament, René: “Bij ons leren ze alle aspecten van het leiden van een bedrijf. Bovendien geeft het Vakdiploma Aannemer een startpapier om lid te worden van de Stichting Bouwgarant.”
Soms ontdekken deelnemers tijdens de opleiding Bouwmanagement dat zij zich in een vakgebied verder willen ontwikkelen. Voor die vakinhoudelijke opleidingen kunnen zij terecht bij BOB, waarmee de KOB eerder fuseerde. Robbert: “Bouwprofessionals kunnen bij BOB-KOB terecht voor al hun wensen, in de breedte bij de KOB en in de diepte, binnen hun vakgebied, bij de BOB. Wie bieden de sector één loket voor alle opleidingswensen.”
Deelnemers aan de opleiding Bouwmanagement hebben vaak een technische vooropleiding gedaan op een ROC of een opleidingscentrum, op BBL of BOL 4 niveau. Speciaal voor degenen met niveau 2 of 3, of voor zij-instromers, is er de opleiding Techniek. Robbert: “Hier word je klaargestoomd voor onze Bouwmanagementopleiding of voor de vervolgopleidingen van de BOB. In een jaar tijd krijgen de cursisten de kennis die noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren in een bouw- of infrabedrijf. Van het lezen van bestek en tekeningen, tot bouwfysica en mechanica. Je leert het hele begrippenkader kennen en toepassen.”
De belangrijkste meerwaarde van de opleiding Bouwmanagement is dat deelnemers in twee jaar tijd het gehele bouwproces leren doorgronden. Robbert: “Ze leren alle aspecten van het proces kennen. Van verwerving en calculatie tot voorbereiding en uitvoering. Deelnemers groeien dan ook vaak door tot vakspecialist of volwaardig MT-lid.” René: “Moderne ondernemers kunnen een bedrijf niet alleen runnen. De wereld is zo complex geworden dat ze goede mensen om zich heen nodig hebben. Zowel om hen te adviseren als om een deel van het takenpakket over te nemen. Ondernemers zijn erg enthousiast over de ontwikkeling die hun mensen bij ons doormaken. Met als bijvangst dat zij hun beste mensen perspectief en nieuwe uitdagingen bieden.”